Core web vitals vanaf mei 2021 belangrijk voor je ranking in Google zoekresultaten

Vandaag de dag kun je als bedrijf eigenlijk niet meer zonder een website. Heb je nog geen professionele website en wil je wel deze stap maken? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk dat de website goed gevonden wordt. Een website kan nog zo mooi zijn, maar als niemand erop kijkt of wanneer niemand de website kan vinden, heeft de website eigenlijk geen nut. Dus de vindbaarheid is een eerste vereiste. Hier speelt de ranking in Google een belangrijk rol en hoe die ranking wordt bepaald dat verandert nog weleens. Zo gaan bijvoorbeeld de Core web vitals vanaf mei 2021 een belangrijke rol spelen.

Een professionele website bouwen.

Een website maken kun je tegenwoordig vaak ook zelf, maar is dat wel verstandig? Een externe partij met verstand van zaken weet namelijk precies hoe ze een optimale effectiviteit met de website kunnen bewerkstelligen. Daarbij weet een ervaren websitebouwer precies hoe ze de website aan bepaalde eisen kunnen laten voldoen waardoor de bezoeker de website als prettig zal ervaren. En misschien heb je zelf geen enkel idee van wat de core web vitals ranking factor google is?

Een aantal voordelen van een deskundige websitebouwer:

De core web vitals ranking factor google.

Behalve dat die vindbaarheid van de website zo belangrijk is, mag men het belang van de gebruikerservaring van de website niet onderschatten. Google was hier al op gefocust, maar ze hebben nu bevestigd dat ze dit onderdeel mee nemen in de ranking factor. Sterker nog, ze gaan gebruiksvriendelijke websites markeren in de zoekresultaten, zodat de gebruiker precies kan zien welke websites snel en goed zijn. Hierdoor is het dus niet meer alleen belangrijk om met je website op de eerste zoekpagina van Google te komen, maar ook dat je die positieve Google markering binnenhaalt. Daarom is het goed om te weten wat precies die Google Core Web Vitals zijn.

De Google Core Web Vitals.

Voor het meten van de gebruikerservaring van de website hanteert Google 3 metrics, namelijk de: Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID) en de Cumulative Layout Shift (CLS). Deze drie onderdelen worden in mei 2021 als ranking factor opgenomen in het algoritme van Google. Bij deze drie metrics worden ook drie scores gehanteerd, namelijk: ‘slecht’, ‘moet worden verbeterd’ en ‘goed’. Het is dus belangrijk om te weten wat invloed heeft op deze scores.

Largest Contentful Paint (LCP).

Bij dit onderdeel gaat het om de waargenomen laadprestaties van de pagina. Dit wordt berekend aan de hand van de tijdsduur dat het duurt eer het grootste element op het scherm is geladen, bijvoorbeeld een video of een foto. De aanbevolen tijdsduur voor Google is maximaal 2,5 seconden. Een uitdaging dus voor de SEO-er en de webdeveloper.

First Input Delay (FID).

Dit onderdeel staat voor de ‘responsiviteit’ van de webpagina. Hier wordt de tijd gemeten tussen het laden van de pagina en het moment waarop de bezoeker interactie kan hebben, bijvoorbeeld op knoppen klikken of selecteren. Eigenlijk is hier dus de gebruikersbetrokkenheid ook belangrijk. Minder dan 100ms is volgens Google prima.

Cumulative Layout Shift (CLS).

Bij dit onderdeel wordt de visuele stabiliteit gemeten en hoe vaak gebruikers onverwachte layout wijzigingen te zien krijgen. Bijvoorbeeld doordat bepaalde elementen later worden geladen en waardoor de indeling of de inhoud van de webpagina verspringt. Voor Google is dit een belangrijk onderdeel, zeker ook voor de mobiele weergave. Onstabiele elementen kunnen dus voor een lagere score zorgen.

Waar vind je de Core Web Vital score?

Deze scores kun je bijvoorbeeld vinden op de Google Search Console. De scores worden weergeven in drie kleuren, namelijk rood, oranje of groen. Een rode score is niet best. De website of pagina voldoet niet aan de Google score. Oranje is al wat beter, maar nog steeds een gemiddelde score. Er is hier zeker ruimte voor verbetering. Groen is de beste score. Google heeft dan geen elementen gevonden die erg nadelig zijn voor de gebruiksvriendelijkheid.

De onderstaande SEO-tools kunnen je scores in zicht brengen:

De sleutel tot succes.

Om je website dus een optimaal bereik te geven, is het belangrijk dat hij een goede core web vitals score heeft. De ranking factoren spelen hierbij een grote rol. Bij het maken van een website moet hier dus rekening mee gehouden worden. Ook voor de bestaande websites is dit iets wat vanaf mei 2021 gaat spelen. Daarom is het belangrijker dan ooit om een deskundige in te schakelen voor het ontwikkelen of upgraden van een website.

Het optimaliseren van de gebruikerservaring van een website is sowieso de sleutel tot succes op de lange termijn. Iedereen weet hoe frustrerend het kan zijn als het ontzettend lang duurt eer dat een bepaalde pagina geladen is of wanneer een website niet gebruiksvriendelijk is.

Ranking tools.

Het is logisch dat een site-eigenaar niet volledig op de hoogte is van alle mogelijkheden en ranking tools. Mede omdat deze nogal eens wijzigingen of bepaalde tools en werkwijzen aangepast of verbeterd worden. Met alleen een stuk tekst schrijven en een afbeelding op een website plaatsen, wordt de doelstelling van een kwaliteitservaring vaak bij lange na niet bereikt. Daarbij kan er ook nog eens een flink verschil zitten tussen de prestaties van de website op mobiele en desktopapparaten. Een deskundige weet precies waar er gelet moet worden voor een optimaal resultaat.

Laat een reactie achter