Een nieuwe website, maar nu nog een goede domeinnaam.

De keuze van een domeinnaam is één van de belangrijkste online marketing acties. Vaak denken mensen dat alle goede domeinnamen al geregistreerd zijn, maar als je goed zoekt zijn er altijd zat mogelijkheden. Wat een domeinnaam een goede domeinnaam maakt hangt af van een aantal factoren. Een domein als “Alex.nl” is pas een goede naam geworden doordat het makkelijk te onthouden is en er veel bij geadverteerd wordt, want de domeinnaam zelf zegt niets over het onderwerp van de website. Een domeinnaam als “auto-huren.nl” zegt meteen al genoeg alleen is als bedrijfsnaam een stuk minder pakkend.

Zoekrijke domeinnaam.

Het is zeker goed om een domeinnaam te claimen die de zoekterm(en) bevat waarop je gevonden wilt worden, maar het is zeker geen garantie dat je dan ook hoog in de zoekresultaten komt, dit hangt namelijk af van wat je concurrenten doen.

Allereerst moet je bedenken op welke zoektermen je gevonden wilt gaan worden. Als voorbeeld wil ik een website gaan opzetten waarmee ik “bloemen” wil gaan verkopen. Een goede domeinnaam zou dan zijn: www.bloemenverkopen.nl of toch niet? Bedenk wat je potentiële klanten zullen intoetsen als zij zoeken naar jouw product. De kans is erg klein dat zij “bloemen verkopen” zullen intoetsen.

De naam www.bloemenkopen.nl zou dus een veel betere naam zijn. Let er wel op dat een zoekmachine moeilijker kan zijn welke woorden er bedoeld worden als je “bloemenkopen” aan elkaar schrijft. Een nog betere naam voor de vindbaarheid is dan www.bloemen-kopen.nl met een koppelteken. De zoekmachine kan nu zeker zien welke zoektermen er in het domein zitten. Ideaal is om beide varianten in je bezit te krijgen zodat je in ieder geval geen concurrentie krijgt op bijna dezelfde domeinnaam. Zo is bijvoorbeeld coca-cola.nl als cocacola.nl van dezelfde eigenaar.

Tips voor een goede domeinnaam.

Om een domeinnaam te bedenken die zoektermen bevat waarop veel mensen zoeken kan je de “keyword tool” van Google gebruiken. Vul hier een aantal zoektermen in die relevant zijn voor jou en kijk waar veel op gezocht wordt.

Geen algemene woorden in je domeinnaam.

Vermijd algemene woorden in je domeinnaam zoals: “de, het, een, in, op” etc. Deze woorden hebben totaal geen meerwaarde omdat ze zo vaak gebruikt worden dat de zoekmachine ze zelfs negeert. De domeinnaam www.de-makelaar.nl zal het slechter doen dan de domeinnaam www.makelaar.nl (als de content van je website hetzelfde is).

Gebruik geen ‘te’ lange domeinnaam.

Probeer je domeinnaam niet onnodig lang te maken. De domeinnaam www.makelaar-amsterdam-noord-holland.nl gaat niet werken en wordt eerder gezien als negatief (spamming) door zoekmachines. Een ander nadeel is dat niemand zo’n naam onthoudt en om maar niet te spreken van je e-mailadres. Probeer die maar eens op een visitekaartje te zetten.

Domeinextensie telt weldegelijk mee.

De domeinextensie waar je domeinnaam op eindigt (.nl, .com, .net, .nu, .shop) heeft wel degelijk enige invloed op je vindbaarheid. Als je een website hebt die eindigt op een “.nl” met de content in de Nederlandse taal dan zal je hoger scoren dan een “.com” (er vanuit gaand dat iemand wel op een Nederlands woord zoekt).

Zoektermrijke domeinnaam makkelijker voor linkbuiding.

Bij het verkrijgen van linkjes naar je site toe (via startpagina’s etc.) is een zoektermrijke domeinnaam een groot voordeel omdat je geen aparte linktekst hoeft aan te vragen. Bijvoorbeeld: Alex.nl (beleggingen) wil graag gevonden worden op “beleggen” en moet dus bij het aanvragen van een link in de tekst “beleggen” als linktekst aanvragen die wijst naar www.alex.nl. Als je de domeinnaam www.bloemen-kopen.nl hebt dan zitten de belangrijkste zoektermen al in je link en is een linktekst een stuk minder nodig en maakt het linkbuilden een stuk makkelijker.

Met deze tips en de “keyword tool” kan je een mooie lijst samenstellen van domeinnamen. Vergeet in deze lijst dus niet de domeinnamen met een koppelteken mee te nemen en andersom. Je kan nu je lijst hierboven nalopen om te kijken welke domeinnamen er nog vrij zijn.

Deel dit bericht