
Omgewenste email gekregen van eigen emailadres
E-mail vanaf je eigen e-mailadres.
Ondanks het ietwat gebrekkige Nederlands en het feit dat de mail niet aan hem persoonlijk was gericht, ging onze klant toch twijfelen. Dat kwam door dit zinnetje: “ik heb een e-mail gestuurd vanuit je account”. Dat is een truc die vaker wordt gebruikt om te spammen.
Iedereen (ook jij dus, als je zou willen) kan mail versturen vanuit elke naam en elk mailadres. Je kunt dat simpelweg aanpassen in je e-mailprogramma. Er bestaan lijsten met mailadressen, en al die mailadressen kun je gebruiken als afzender. Een spammer schrijft (of koopt, of gebruikt) een script dat mailadressen van die lijsten ophaalt en gebruikt om naartoe te spammen. Je mail is dus echt niet gehackt (tenminste, niet door deze afzender).
1000 USD betalen of anders.
Na het “besmetting met Njrat en er een video is opgenomen terwijl er een website is bezocht voor volwassen”- stukje ging de mail van de oplichter verder met de melding dat hij toegang heeft tot alle contacten en correspondentie en met een muisklik de opgenomen video verstuurd.
Daarop volgde het verzoek om een bedrag van 1000 USD in Bitcoin te betalen (“om verspreiding van de video te vermijden”).
Heb je zo'n e-mailbericht ontvangen? Je hoeft ons niet te bellen. Verwijder het bericht en maak je vooral geen zorgen. Het is gewoon spam.
Maar ze hebben mijn wachtwoord.
Een variant op deze mail is een mail waarin de zogenaamde hacker meldt dat-ie je wachtwoord heeft. En om dat te bewijzen, stuurt hij het gewoon mee. Plat in de mail, soms zelfs in de onderwerpregel.
Ook dan is er niet meteen reden tot paniek. Misschien herinner je je nog dat een tijdje geleden de gegevens van miljoenen accounts op straat lagen na een datalek. Die lijsten zijn uiteraard op allerlei obscure plekken terechtgekomen. Als je daarna al je wachtwoorden veranderd hebt, kunnen hackers nergens bij.
Wellicht ten overvloede: gebruik nooit meerdere keren hetzelfde wachtwoord. Wat makkelijk is voor jou, is minstens even makkelijk voor kwaadwillenden. Meer informatie over wachtwoorden vind je op veiliginternetten.nl. Dat iemand een (oud) wachtwoord van jou heeft opgeduikeld, betekent dus niet dat je gehackt bent.
Maar wat als het niet nep is?
Berichten waarin jij zelf zogenaamd de afzender bent, en waarom wordt gedreigd dat er foto’s en video’s van jou openbaar gemaakt worden, zijn vrijwel altijd nep. Van zo’n wannabe-chanteur hoef je dus niets te vrezen. Maar het kan ook gebeuren dat je mail ontvangt waar een bijlage bij zit, of een link waar je per ongeluk op klikt en waarmee je malware op je computer installeert. Dan kan het fout gaan. Neem maatregelen om dat te voorkomen: zorg dat je minder spam krijgt en open geen spam.
Ontvang je een mail met een bijlage vanaf je eigen mailadres? Ook dan geldt: niet openen, meteen weggooien. Dat geldt natuurlijk ook als je mail met een bijlage krijgt van mensen die je niet kent.
Denken dat je ooit helemaal spamvrij zult zijn is een illusie, maar je kunt spam wel inperken, of zorgen dat het niet in je mailbox komt. Probeer zo weinig mogelijk je mailadres op internet te zetten; gebruik voor je socialmedia en forum-accounts Hotmail of G Mail-adressen waar je verder niets mee doet. Robots zoeken voortdurend op internet naar mailadressen om te spammen, dus je zult zien dat je binnen de kortste keren spam krijgt op je Hotmail of GMail. Gelukkig hebben beide aanbieders genoeg opties om spam te blokkeren. Krijg je ongevraagd nieuwsbrieven van partijen die je niet kent of niet vertrouwt, klik dan niet op de afmeld-knop: soms krijg je daardoor juist meer spam.
Je kunt je mailprogramma instellen op acties die het moet ondernemen als er spam binnenkomt. Installeer een goed spamfilter, of stel het spamfilter van je host wat strenger in.
Tip: Download niet zomaar (gratis) spampreventieprogramma’s van internet: ook die kunnen averechts werken.
Meld het bij de fraudehelpdesk
Wil je nog iets meer doen? Je kunt bij de fraudehelpdesk melden dat je zo’n mail ontvangen hebt: https://www.fraudehelpdesk.nl/alert/nep-mail-over-hack-en-bezoek-pornosite/.
Maak je je nog steeds zorgen, bel dan met de Fraudehelpdesk: 088 – 7867372
Spambericht.
